Zet in de aanpak voor verwarde personen meer in op preventie en zorg dat mensen tijdig de juiste hulp krijgen die ze nodig hebben. Zo wordt onder meer voorkomen dat mensen onnodig worden doorverwezen naar de GGZ.
Zet in de aanpak voor verwarde personen meer in op preventie en zorg dat mensen tijdig de juiste hulp krijgen die ze nodig hebben. Zo wordt onder meer voorkomen dat mensen onnodig worden doorverwezen naar de GGZ.
Verwarde personen worden door de politie geregistreerd onder één noemer (incidentenmelding “E33”) en gemeld bij de GGZ. Zoals het Aanjaagteam ook stelt in zijn plan van aanpak vragen de verschillende oorzaken van verwardheid om maatwerk. In zo'n 70% van de gevallen gaat het immers om mensen die verward zijn vanwege dementie, drugs-/alcoholgebruik of verkeerd medicijngebruik. Bij de overige 30% gaat het daadwerkelijk om GGZ-problemen.
Een brede beoordeling van welke zorg mensen nodig hebben, is dan ook essentieel. Alleen zo is tijdige toeleiding naar de juiste zorg mogelijk en wordt ook voorkomen dat er een onnodig beroep wordt gedaan op de GGZ.
Van oudsher is de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (de OGGz) een taak van de publieke gezondheidszorg. De OGGz richt zich met sociaal medische zorg op sociaal kwetsbare mensen met ernstige problematiek, zoals overlast, vervuiling, verslaving, verwaarlozing en/of ernstige psychische problemen.
Lokale en regionale OGGz‐teams/netwerken van de GGD’en bevorderen dat ook deze mensen de zorg en hulp krijgen die hen helpt te kunnen functioneren en participeren in de samenleving. Zij vragen vaak niet zelf om hulp, maar mijden juist zorg.
Op dit moment is de OGGz echter niet wettelijk vastgelegd. De sociaal medische zorg dreigt daarmee op de achtergrond te geraken of zelfs te verdwijnen. Vanwege de kwetsbaarheid van deze groep mensen en de geneeskundige meerwaarde van de OGGz, pleit GGD GHOR Nederland er dan ook voor de OGGz te borgen in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Daarmee wordt de OGGz een publieke taak die moet worden uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van gemeenten.
Naast het wettelijk borgen van de OGGz vraagt GGD GHOR Nederland in zijn brief aan de Kamercommissie VWS aandacht voor: