Dakloos, verslaafd en psychische problemen. Dan is zwanger worden misschien wel het laatste dat je wilt. Hoe moet je dan verder? Iedere ouder wil een veilige en gezonde omgeving voor zijn of haar kind.

Speciaal voor deze groep ontwikkelde gemeente Tilburg samen met Connie Rijlaarsdam, sociaal verpleegkundige GGD Hart voor Brabant, het programma Nu Niet Zwanger.

Intensieve begeleiding

Dit unieke programma zet in op intensieve begeleiding van (potentiële) ouders met een verhoogde kwetsbaarheid door veelal een combinatie van psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking, verslaving, dakloosheid, schulden, problemen met loverboy’s of illegaliteit. Door persoonlijke gesprekken met de veelal jonge vrouwen worden ongeplande en ongewenste zwangerschap voorkomen.

Na het succes in Tilburg, Rotterdam en Nijmegen wordt het programma Nu Niet Zwanger, met subsidie van het ministerie van VWS, in drie jaar tijd uitgerold naar 25 regio's.

Nu Niet Zwanger is ingebed in het Programma Kansrijke Start van het ministerie van VWS, daarnaast werkt GGD GHOR Nederland samen met Rutgers en Fiom.

Meer informatie

Deelname aan het landelijke programma biedt gemeenten/regio’s ondersteuning bij het opzetten en implementeren van het programma. Hoe u als gemeente kunt deelnemen vindt u op GGD GHOR Kennisnet.

 

Fotobijschrift: minister De Jonge (m) met Connie Rijlaarsdam (L) en projectleider Danielle van Sambeek (r).