GGD’en starten grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van Nederlandse jeugd

GGD’en starten grootschalig onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van Nederlandse jeugd

NieuwsGezondheid

Alle GGD’en in Nederland starten vanaf september weer met de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019. Dit grootschalige vragenlijstonderzoek naar de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van middelbare scholieren in klas 2 en 4, vindt een keer in de vier jaar plaats.

Alle GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd op dezelfde wijze uit. Hierdoor is het mogelijk om de resultaten op landelijk, regionaal en (waar mogelijk) gemeenteniveau te vergelijken en bovendien gezondheidskansen te signaleren. De Limburgse GGD’en trappen vanaf 16 september als eerste af met de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd. De overige GGD’en volgen daarna.

De GGD’en voeren de Gezondheidsmonitor Jeugd uit in opdracht van de gemeenten en werken hierin samen met GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De GGD’en geven hiermee uitvoering aan de wettelijke taak van gemeenten om de gezondheidstoestand van de jeugd te monitoren.

Resultaten input voor gezondheidsbeleid

De resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 zijn halverwege 2020 beschikbaar en bieden een overzicht van de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlandse jongeren. Mede op basis van deze resultaten wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld, door het Rijk en gemeenten, om de gezondheid en leefstijl van jongeren te bevorderen.

Gezondheidsmonitor Jeugd 2015: 1 op de 9 jongeren worden gepest

In 2015 beantwoordden bijna 100.000 leerlingen van 377 scholen in het regulier voorgezet onderwijs vragen over hun gezondheid, psychosociaal welzijn, gebruik van sociale media, gamen, pesten, sporten, roken en drinken. Een van de uitkomsten uit deze monitor was dat 1 op de 9 jongeren wordt gepest op school. De overige resultaten kunt u bekijken via de website Monitor Gezondheid.

Naast de Gezondheidsmonitor Jeugd voeren de GGD’en ook elke vier jaar de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen uit. Dit is een vragenlijstonderzoek voor volwassenen vanaf 18 jaar. Meer informatie vindt u op de website Monitor Gezondheid.


Meer informatie