De maand oktober staat opnieuw in het teken van Stoptober. Inmiddels hebben meer dan 50.000 deelnemers zich aangesloten. Zij gaan de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken.

 

De maand oktober staat opnieuw in het teken van Stoptober. Inmiddels hebben meer dan 50.000 deelnemers zich aangesloten. Zij gaan de uitdaging aan om 28 dagen niet te roken. Uit onderzoek van het AMC blijkt dat 90% van de mensen meedoet om blijvend te stoppen met roken, en dat ongeveer de helft van de deelnemers van 2016 enkele maanden later daadwerkelijk nog altijd is gestopt.

80% van alle rokers wil niets liever dan stoppen

Het AMC in Amsterdam heeft de effectiviteit van Stoptober onderzocht en komt met de volgende resultaten. 80% van alle rokers wil niets liever dan stoppen met roken, vooral uit financiële en gezondheidsoverwegingen. Stoptober steunt deelnemers in het omgaan met ontwenningsverschijnselen en stressvolle situaties,’ aldus hoogleraar sociale epidemiologie Anton Kunst van het AMC. ‘Ook biedt Stoptober een platform waar deelnemers elkaar kunnen steunen in hun stoppoging, en dat werkt zeker positief.’ 90% van de deelnemers van Stoptober beveelt de campagne dan ook aan bij anderen.

Na afloop van Stoptober zijn deelnemers beter in staat om onder verschillende omstandigheden van de sigaret af te blijven. Voor deelnemers die na die 28 dagen weer beginnen, is roken minder vanzelfsprekend geworden: zij roken minder sigaretten per dag.

Rokers die 28 dagen stoppen met roken hebben 5 keer meer kans om blijvend te stoppen doordat ze dan de zwaarste ontwenningsverschijnselen achter de rug hebben. De steun van Stoptober bestaat onder meer uit de gratis Stoptober-app die elke dag tips en advies geeft. Daarnaast worden dagelijks tips en berichten gedeeld op de Facebook-pagina StoptoberNL. Dit jaar gaan ook de zanger Nielson, zakenvrouw Olcay Gulsen en DJ Koen Hansen de uitdaging aan om 28 dagen te stoppen met roken. Ze treden op als voorbeeld voor alle andere deelnemers en gebruiken ook de Stoptober-app. 

WE STOPPEN

Nieuw dit jaar is WE STOPPEN!, een uniek experiment van AVROTROS. Vijftig rokers zitten daarvoor de eerste vijf dagen van Stoptober vrijwillig opgesloten in een oude kazerne. Hun doel: de maand oktober rookvrij doorkomen, liefst daarna gestopt blijven en anderen inspireren ook te stoppen met roken. De rokers worden tijdens hun stoppoging bijgestaan door stopcoaches, sportinstructeurs en diverse artiesten.

Via een livestream en dagelijkse online updates op AVROTROS-website van Zorg nu is van 1 tot en met 5 oktober continu te volgen wat er in het huis gebeurt en hoe het de kandidaten vergaat.

Initiatiefnemers

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij.