Voor de tweede keer dit jaar is Connie Rijlaarsdam met haar project proactieve anticonceptie voor kwetsbare ouders in de prijzen gevallen.

Op de Dag van de Verpleging ontving zij de Petra Meerburgprijs nadat zij in april al de prijs voor de Meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid 2016 was geworden.

Haar doortastende inzet en een respectvolle benadering van de doelgroep maken dat dit initiatief een succes is. Een uitzonderlijke prestatie volgens de jury. Een complex en delicaat vraagstuk is professioneel bespreekbaar en beïnvloedbaar gemaakt, zo vermeldt het juryrapport.

Zorg voor kwetsbaar ouderschap
Connie heeft vanuit haar werk (OGGZ) dit project opgezet omdat ze signaleerde dat bij kwetsbare ouders niemand zich verantwoordelijk voelt voor het gebruik van anticonceptie door cliënten die bij meerdere instellingen in zorg zijn. Met als gevolg ongewenste zwangerschappen en kinderen die in onveilige situaties opgroeien. In het project is er aandacht voor kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Sleutelwoorden zijn respect en het opbouwen van een vertrouwensrelatie.

Lees meer over het anticonceptieprogramma voor kwetsbare ouders

Overige genomineerden
Naast Connie Rijlaarsdam waren genomineerd: Anja Buntsma, verpleegkundige en communicatieadviseur bij de GGD West Brabant; zij stond aan de wieg van het platform GGD reisvaccinaties en de app, ‘GGD reist met u mee’. En Marjo Taal, verpleegkundige en beleidsadviseur bij SOAids Nederland. Marjo ontwikkelde digitale leerweken voor professionals werkzaam in de soa- hiv- sekshulpverlening en introduceerde motiverende gesprekstechnieken (MI) in datzelfde vakgebied.

De prijsuitreiking vond plaats op de Dag van de Verpleging tijdens een minisymposium voor verpleegkundigen werkzaam in de infectieziektebestrijding bij GGD’en met als thema antibioticaresistentie.
Petra Meerburg zette zich vele jaren in als sociaal verpleegkundige en manager op het gebied van de infectieziektebestrijding in Amsterdam en in Nederland. Tijdens het symposium ter ere van haar 25-jarig ambtsjubileum is de Petra Meerburgprijs ingesteld door de Stichting Sarphati. In 2011 heeft de afdeling Verpleegkundigen Maatschappij & gezondheid van de V&VN deze prijs geadopteerd.

Bronnen: GGD Hart voor Brabant en RIVM.