Elke dag beginnen ongeveer 100 kinderen met roken, jaarlijks zo’n 37.000. Dat gebeurt niet vanzelf. Kinderen doen anderen na. En zelfs als ze nooit gaan roken, krijgen ze op veel plaatsen andermans rook binnen, of roken mee tijdens de zwangerschap. 

Drie gezondheidsfondsen, Hartstichting, KWF en Longfonds, zijn 2 november een campagne gestart voor een rookvrije generatie. De campagne onder de titel ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ omvat onder meer een tv-commercial en een website.

Rookvrije scholen en verenigingen

Kinderen die vanaf 2017 worden geboren, moeten in alle fasen van het opgroeien worden beschermd tegen tabaksrook en tegen de verleidingen om te gaan roken. Burgers, professionals en politici kunnen hun steentje bijdragen met onder meer goed voorbeeldgedrag, rookvrije verenigingen en scholen en maatregelen om kinderen te beschermen. Rookvrije generatie

De weg naar een rookvrije generatie volgt het opgroeiende kind. De prioriteit van maatregelen wordt telkens bepaald door wat nodig is om kinderen die vanaf 2017 worden geboren in elke levensfase te beschermen.

Partnership Stop met Roken

GGD GHOR Nederland is lid van het Partnership Stop met roken en is ook jaarlijks betrokken bij Stoptober. Het Partnership Stop met Roken is een samenwerkingsverband van partijen die zich bezig houden met stoppen met roken in de gezondheidszorg, zoals het Nederlands Huisartsen Genootschap, Trimbos, Zorgeverzekeraars Nederland, de Landelijke Huisartsenvereniging en de universiteiten Maastricht en Twente.

Meer informatie

Op www.rookvrijegeneratie.nl vind je alle informatie over de rookvrije generatie en hoe je daar aan kunt bijdragen.