Nieuwe handreikingen vanuit Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders

20 juli 2017

Gemeenten kunnen de gezondheid en vitaliteit van statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning woonachtig in de gemeente, positief beïnvloeden door actief in te zetten op participatie, integratie en preventie. Maar dan moeten ze wel goed in beeld hebben wat de mogelijkheden, aandachtspunten en mogelijke risico’s zijn van de statushouders in hun gemeente. De handreiking Gezondheid Statushouders in Beeld biedt gemeenten de handvatten die ze nodig hebben om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van statushouders in de gemeente.

lees meer

GGD blijft belang preventie promoten bij SOA jaarrapport

23 juni 2017

Er wordt steeds vaker gonorroe, syfilis en chlamydia vastgesteld bij bezoekers van de Centra Seksuele Gezondheid. Gonorroe en syfilis wordt vooral gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij vrouwen en heteroseksuele mannen is chlamydia de meest voorkomende soa. Dit blijkt uit het soa jaarrapport 2016 van het RIVM. 

lees meer

Regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie

12 juni 2017

Regionale zorgnetwerken zijn een belangrijk onderdeel van de aanpak van antibioticaresistentie. Tien regio’s hebben nu de opdracht een netwerk te vormen. GGD GHOR Nederland en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) zorgen voor de landelijke coördinatie in opdracht van het ministerie van VWS. Een gesprek met projectleiders Anja Schreijer, arts maatschappij en gezondheid bij GGD GHOR Nederland, en Arold Reusken, hoofd bureau LNAZ: “Het is onze taak de 10 regio’s in het zadel te helpen.”

lees meer

Wereld-Niet-Roken dag: negen partijen werken aan rookvrije zorg

31 mei 2017

Vandaag verbindt een brede beweging in de zorg zich aan één gezamenlijk doel: de zorg rookvrij maken. Roken is de belangrijkste te voorkomen oorzaak van ziekte en vroegtijdig overlijden. Per jaar overlijden 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Steeds meer mensen zetten zich in om roken uit de samenleving en uit de zorg te krijgen. 

lees meer